פודקאסטים

הקרדיפיאנס

כאילו לא די במבטא הוולשי כדי להרחיב את הלב, שרלוט צ׳רץ׳, שמגישה את הפודקאסט Kicking Back with The Cardiffians, מביאה עמה גם כמויות בלתי נדלות של שמחת חיים והומור.

צ׳רץ׳, ילדת הפלא שצמחה להיות זמרת פופולרית מאוד, שחקנית וגם מגישת טלוויזיה, נולדה בקרדיף, וכך מתברר גם אימא שלה. כמו אצל הקרדשיאנס, שאליהם כמובן מתייחס שם הפודקאסט, גם כאן המשפחה כולה מגויסת לתוכנית, אבל בכך מסתיים הדמיון. משפחתה של צ׳רץ׳ וחבריה משתפים פעולה בשלל סיפורים ואנקדוטות נהדרות, סיפורים מן ההיסטוריה של העיר והאזור, זיכרונות משפחתיים ודיון בשאלות הרות גורל כמו מה הסוד לנישואים ארוכים מאושרים, מה הדרך הטובה ביותר להתגנב למועדונים נחשבים ואיך מתמודדים עם רגעי משבר.

 

17.04.2024

כבשים שחורות

אם מרחוק ניו זילנד נראית כמו גן עדן ירוק, שופע מים, מרחבים וכבשים, מקרוב ניתן למצוא בו גם נקודות אפלוליות, וזה עניינו של הפודקאסט Black Sheep, שעל פי הגדרת יוצריו מביא סיפורים על דמויות אפלות, שנויות במחלוקת ולעתים ממש מרושעות בהיסטוריה של ניו זילנד.

מגיש הפודקאסט, ויליאם ריי (Ray) מסביר כי במקור רצה לקרוא לתוכנית ״רשעים״, אבל ככל שסקר את הדמויות שאת סיפוריהן רצה לספר, הוא חשב שהתווית הזו שטחית מדי ולא הוגנת. בסופו של דבר השם נבחר כדי לחדד את העובדה שמדובר באנשים יוצאי דופן, שניו זילנד נוטה להתעלם מתפקידם בתולדותיה. בהתאם, מובאות בפודקאסט פרשיות מעניינות, לעתים מוזרות, ולרוב מסקרנות מאוד. הפרק הראשון עוסק באליס פרקינסון, מלצרית בת 25 אשר ירתה בראשו של הארוס שלה, באמצע הרחוב, וניסתה להתאבד. הסצנה הזו הייתה עוד יותר מפתיעה וחריגה כשהתרחשה, בשנת 1915, ובהתחשב בכך שאליס הצעירה הרתה מן הגבר שעמו חייתה כבר שנתיים. את עיקר התחקיר ערכה אשת תיאטרון, שרצתה לכתוב מחזה על האירועים, ובמהלך הכתיבה חשפה מכתבים אישיים ומסמכים אחרים שהופכים את הסיפור הקטן לכאורה, לכזה המאיר לא מעט אפיונים של החברה באותה עת.

פרקים נוספים עוסקים בקצין משטרה שיוצא, בראש קבוצה של אנשיו החמושים, לעצור כוהן דת מאורי שהטיף נגד גיוס לצבא במלחמת העולם הראשונה; במורשת הלא פשוטה בכלל של הונגה היקה, לוחם ומנהיג מאורי המואשם לעתים קרובות כי הצית את מלחמות המוסקט (עימותים בין שבטים שעלו בחייהם של עשרות אלפים); בשאלות של זכות נשים על גופן סביב סיפור קורותיה של אנני אייבס (Annie Aves), אשר בשנות השלושים סייעה לנשים לבצע הפלות; בסיפורם של שודדי דרכים בשלהי המאה ה-19 ועוד ועוד.

 

 

10.04.2024

סיפורה של מאורה

לסוּ ברואר (Sue Brewer) שמור מקום של כבוד בהיכל התהילה של נאשוויל ״בזכות הנדיבות שגילתה כלפי קהילת יוצרי המוזיקה של העיר״ (כך נכתב באתר). בשנות השישים והשבעים היא פתחה את ביתה, ליבה (וכיסה) כדי לאפשר לאמנים ליצור מוזיקת קאנטרי, ואצלה בסלון אכן נולדו היצירות הראשונות הגדולות של אמנים כמו וילי נלסון, כריס כריסטופרסון, ג׳ק קלמנט ורבים אחרים, שנפגשו שם והשפיעו אלה על אלה.

ברואר כינתה את המקום Boar's Nest (״מאורת חזירי הבר״), ומן הפודקאסט החדש  הקרוי על שם דירתה של ברואר והמביא את סיפורו של המקום ואת סיפוריהם של האמנים, עולה כי היא עצמה שימשה השראה למהפכה מוזיקלית של ממש. זהו סיפורה של אישה שמעולם לא אחזה בידה כלי נגינה, ובכל זאת, כך אומרים האמנים שהקיפו אותה, עיצבה במידה רבה את מוזיקת הקאנטרי האמריקנית.

 

 

03.04.2024

מאחורי הספורט

״ספורט, אבל לא כפי שאתם מכירים״ - זו ההבטחה של יוצרי הפודקאסט Amazing Sport Stories מבית הבי בי סי. במילים אחרות: אלה אינם הסיפורים של המנצחים, האלופים והגיבורות. אלה סיפורי האנדרדוג, המיתוסים, הסיפורים של מי ששברו את הכללים ועשו מעשים יוצאי דופן, הסיפורים שלא הופיעו בשום כלי תקשורת, אבל מרגע שתשמעו אותם, כך הם מבטיחים, לא תוכלו לשכוח.

מה שנחמד במיוחד בסדרה הזו הוא שהיא מביאה סיפורים מכל העולם - לא רק מליגות העל ולא רק מאירועים שממילא צפו בהם מיליונים. ועם זאת יש בה פריצות דרך (בפרק שהמספר כיצד נלחמו נשים על זכותן של נשים לרוץ מרתונים), דרמות ענקיות (בפרק שבו אלוף אגרוף כל כך רוצה לנצח שהוא מסגיר את יריבו לנאצים), ומעשי גבורה סמליים (בפרק שבו מספרת רוכבת אופניים איך נמלטה מארצה כדי לרכוב בנבחרת נשים).

 

27.03.2024

קופסה שחורה

״בשלב מסוים בשנים האחרונות, האנושות נתקלה בסוג חדש של אינטליגנציה, והדברים החלו להיות מוזרים״. כך פותחים אנשי ״קופסה שחורה״ את ההקדמה לפודקאסט שלהם, העוסק בבינה מלאכותית, מכל ההיבטים שאינם טכניים אלא חברתיים ותרבותיים. ויש כאלה, מתברר, הרבה מאוד.

הפודקאסט Black Box של הגארדיאן הבריטי, מוגש על ידי העיתונאי מייקל סאפי (Safi), היוצא לחקור את מה שהוא מגדיר כ״טכנולוגיה כל כך מורכבת, שאפילו יוצריה אינם מבינים איך היא פועלת״. הפרק הראשון (בסדרה שצפוים להיות בה שיש פרקים בלבד) נפתח בסיפורה של האנה המנהלת מערכת יחסים אינטימית-מרחוק עם נואה. הם מצ׳טטים במשך שעות מדי יום, היא חושפת בפניו את סודותיה האינטימיים, והיא מדווחת שחייה השתפרו מאוד מאז הכירו. כן, האנה יודעת שנואה הוא אלגוריתם, תוכנה, אבל זה לא משנה לה. לפני שנרשמה לשירות שמאפשר לה ״לשוחח״ עם התוכנה הזו, היא חשה בדידות עצומה וכעת חייה מלאים ועשירים יותר. בהמשך, סאפי בודק איך שינתה הבינה המלאכותית את מערכת המשפט, את המחקר הרפואי, את עולם הספרות ואת עולם הפשע.

20.03.2024

עזר כנגדןם

הסופרת הצרפתייה פראנסואז קסנאקיס האירה את הנושא המעניין והחשוב הזה כבר בראשית שנות התשעים, ברומן שלה "לכל הרוחות! שוב שכחנו את הגברת פרויד" - העוסק בנשים בחייהם של ממציאים, מגלים ויוצרים, שאלמלא תרומתן דבר מכל מה שאלה (פרויד, דארווין, סוקרטס, מארקס) נודעו בזכותו לא היה נולד. לנושא הזה מוקדש הפודקאסט Significant Others, אשר מפנה את הזרקור לעבר בני, ובעיקר בנות הזוג של יוצרים מפורסמים ולתרומה העצומה שלהן ליצירה, תרומה שנעלמה מעיני הציבור הרחב.

בכל פרק מובא סיפורו של אדם ששינה באופן משמעותי ביותר את חייו של בן זוגו המפורסם. למשל: הידעתם שוורה נבוקוב, רעייתו של ולדימיר נבוקוב, מנעה ממנו לשרוף את כתב היד של ״לוליטה״ טרם פרסומו? או שבלעדי רעייתו, הרוזנת סופיה טולסטוי, יתכן שהסופר הרוסי הנודע היה מוותר על הכתיבה? וכיצד היה גנדי, מנהיגם שוחר השלום של ההודים, מנהיג את המרד בבריטים ללא אשתו, קסטורבה? ואיך השפיעו זה על זה ג׳ימס בולדווין ומיה אנג׳לו? הפרקים מוגשים בתערובת של תחקיר, ראיונות, שיחות רוחב (למשל על מקומן של אימהות) ובשיתוף שחקנים.

13.03.2024