בעלי הבית

החתולים מלווים אותנו מזה אלפי שנים, בעלי פסיכולוגיה מורכבת ואפילו כמעט מדברים
X זמן קריאה משוער: 9 דקות

אני אוהב את החתול שלי. ואני חושב שאם יש לכם חתול, ישנם סיכויים לא רעים שגם אתם אוהבים אותם. בעוד שבעלי כלבים תוהים איך זה שבעלי חתולים כל כך אוהבים את החתולים שלהם, ולעתים קרובות מציגים שפע של טיעונים המצדיקים את האהבה שהם רוחשים לכלביהם, קורה לא מעט שאוהבי כלבים – כמו שאני עצמי הייתי בעבר – אינם מודעים לכך שחתולים מפגינים ממש את אותן התנהגויות: הם מקדמים את פניכם כשאתם חוזרים הביתה מהעבודה, מתכרבלים איתנו כשאנחנו במצב רוח לא טוב או שקועים במחשבות. בקיצור, עד שהיה לי חתול משלי לא גיליתי את הקסם שבגידול החתולים.

לכל חתול יש אישיות שונה לגמרי משלו, כך שחתול אחד עשוי להיות מטורלל ומצחיק והאחר ביישן ומסויג

חתולים, ממש כמו כלבים, מנהלים מערכות יחסים עם בעליהם, אבל האופן שבו שתי חיות המחמד הנפוצות הללו מגיבות להוריהן האנושיים עשוי להיות שונה מאוד. ממש כמו אצל כלבים, לכל חתול יש אישיות שונה לגמרי משלו, כך שחתול אחד עשוי להיות מטורלל ומצחיק והאחר ביישן ומסויג.

שאלתם את עצמכם פעם מה מתרחש בתוך ראשו של החתול? מה מבדיל אותם מכלבים ומה מבדיל אותם מאיתנו? מה מבדיל חתול מרעהו? הרשימה הזו תנסה להיכנס לתוך התודעה החתולית, כדי שנוכל לקבל מבט יותר אינטימי אל תודעתן של חיות המחמד האהובות עלינו מכול.

חתלתול

חתלתול: התחלה של סיפור ארוך. תצלום: דורותיאה אולדני.

חתולים הם חכמים במיוחד

עד כמה חכמים הם חתולים? הצעד הראשון להבנת הפסיכולוגיה של החתולים הוא הבנת סוג האינטליגנציה המסוים להם. חתולים הם חיות אינטליגנטיות במיוחד, ואף שמספר הנוירונים במוח אינו תמיד מדד מושלם לאינטליגנציה (והמושג עצמו מעורפל מלכתחילה), לחתולים יש במוח מספר נוירונים כפול משל כלבים: אצל חתולים מספר תאי העצב במוח עומד על 300 מיליון בממוצע, ואצל כלבים מדובר ב-160 מיליון בלבד. לשם השוואה, לבני אדם יש קרוב למאה מיליארד נוירונים במוח, והממוצע האנושי הוא 86 מיליארד.

ובכל זאת, בין מוחות של חתולים לאלה של בני האדם ישנו דמיון רב יותר מהמספר הגבוה יותר של נוירונים שיש להם לעומת בעלי חיים אחרים. למשל, העובדה שהקורטקסים שלהם גדולים כל כך, ממש כמו במוח האנושי. הקורטקס הוא החלק החיצוני של המוח, הרקמה המלאה בכלי דם שכאילו דחוסה אל תוך הגולגולת. כאן מתרחשים רבים מתהליכי החשיבה ופתרון הבעיות המהותיים. ראיתם פעם חתול דוחף משהו, נניח כוס זכוכית גבוהה מלאה בנוזל שללא ספק ישאיר כתמים על השטיח, מן הדלפק, עד שהיא נופלת?

אם חשבתם שחתולים מסרבים להיות כפופים לכם משום שהם מתכננים בחשאי השתלטות על העולם, צדקתם, חלקית

חתולים הם יצורים חכמים להפליא, הודות לכך שהמוחות שלהם בנויים להתמודדות עם מצבים התובעים פתרון בעיות וחשיבה ביקורתית, ולא רק היקשרות רגשית וציות לכללים. לכן, אם חשבתם שחתולים מסרבים להיות כפופים לכם משום שהם מתכננים בחשאי השתלטות על העולם, צדקתם, חלקית. חתולים הם פשוט עצמאיים מכדי להיות בעלי חיים שירותיים ובני לוויה נאמנים עד המוות כמו כלבים.

האבולוציה והחתול המודרני

חלק גדול מהסיפור קשור באופן שבו כלבים וחתולים התפתחו. מרבית התאוריות מאוחדות בדעה כי כלבים בויתו לפני עשרות אלפי שנים, ומבדיקות די אן איי עולה כי ביותם של כלבים התרחש לפני 20-40 אלף שנה, ואילו חתולים בויתו לפני שמונת אלפים עד 12 אלף שנה בלבד. התפקידים השונים שבעלי החיים הללו אימצו עם ביותם מילא גם הוא תפקיד חשוב בהתנהגותם היום, מאחר שכלבים בויתו כשבני האדם היו ציידים-לקטים, ואילו החתולים בויתו רק לאחר שהתיישבנו והקמנו תרבות חקלאית. לאחר שהתחלנו לגדל יבולים ולאחסן את התנובה העודפת, ואף לסחור עם שכנינו, החתולים הפכו לחיות מחמד חשובות ביותר עבור חקלאים שרצו להרחיק עכברים וטפילים אחרים מן היבולים וממשלוחי המזון שלהם.

לשם כך, חתולים שבויתו המשיכו לשוטט בשדות ובחוות ולצוד טרף, ממש כפי שהחתולים עושים היום בחצרות הבתים שלנו, ובילו את רוב זמנם לבדם, בשדות, ואילו הכלבים תמיד צדו עם בני האדם שאיתם הם חיו. הכלבים המבויתים הראשונים היו כנראה כלבי שמירה, שהגנו על שבטי בני האדם, והחתולים המבויתים הראשונים היו שירותי הדברת מזיקים עתיקים, ששמרו על המזון נקרי וחופשי מגניבה וזיהום של מכרסמים ומזיקים אחרים.

פסיפס, פומפיי, חתול, חוגלה

חתול טורף חוגלה, פסיפס רומי עתיק, פומפיי. תצלום: Marie-Lan Nguyen, ויקיפדיה

יללות חתולים וקולות אחרים

חתולים פיתחו את ה״מיאו״ במיוחד כדי לתקשר עם בני אדם, כדי לקבל מהם עזרה בכל מה שדרוש להם בחיים

לחתולים יש מגוון די גדול של קולות, כמעט אינסוף סוגים של ״מיאו״ שאנחנו נהנים לחקות כשאנחנו בקרבתם, ולכן חוקרים נדרשו לבדוק לשם מה נועד המגוון הרב הזה. חתולים, תאמינו או לא, פיתחו את ה״מיאו״ במיוחד כדי לתקשר עם בני אדם, כדי לקבל מהם עזרה בכל מה שדרוש להם בחיים. אם ראיתם להקה של חתולים בוודאי שמתם לב שבאורח חשוד, הם אינם מייללים זה אל זה – זה משום שהשפה-לכאורה הזו התפתחה במיוחד עבור אינטראקציות עם בני האדם.

זוהי מערכת של הדגשים קוליים שחתולים ובני אדם מבינים, ואף שלמרבה הצער זו אינה שפה של ממש, היא קרובה מאוד להיות שפה. חוקרים גילו את המערכת באמצעות ניתוחים של מאזינים אנושיים שדירגו את צלילי ה״מיאו״ השונים על פי הבהילות שהם ייחסו להם. המערכת פשוטה למדי: כשהחתול זקוק למשהו בדחיפות, הוא מדגיש את הצליל ״או״ (O) במיאוֹוֹוֹוֹוֹוֹוֹוֹוֹוּוּוּוּ, עם דגש רב יותר החלק האחרון ועל הצלילים הנמוכים יותר. כשהוא בהול פחות ונעים יותר, כלומר מילל כמעין ברכה, הדגש הוא על צליל ה״אי״ (E) כלומר מי-יאווווו. ממש כמו בשפתנו שלנו, הדגש על ה״מילה״ עשוי לאותת על מצב הרוח.

הממצאים המרתקים הללו התגלו על ידי חוקרים באוניברסיטת קורנל, שגילו כי חתולים פיתחו מגוון יללות כדי להבטיח שיקבלו את מה שהם זקוקים לו מבני האדם, וגם כדרך לתקשר ולנהל את רגשותיהם – פסבדו-שפה שאנו ממש מבינים. הם גילו שמאזינים אנושיים יכלו לפענח מאות הקלטות של יללות ״מיאו״ של מגוון חתולים, ולחלק אותן על פי בהילות ומשמעות גם כשהחתולים לא נכחו בסביבה. כלומר, כמו בהקלטה קולית, הם הצליחו להבין מה החתולים מנסים לומר להם, על פי הצלילים בלבד. הדירוג נעשה על פי בהילות או הנאה, ובין שני אלה – בין צלילי הסיפוק ומידת הבהילות שהחתול חש – היה יחס שלילי.

חיבה ואהבה ושאר מצבי רוח חתוליים

לחתולים יש מגוון דרכים שבהן הם מפגינים חיבה ואהבה כלפי בעליהם, החל בנשיכות אהבה זעירות ועד חבטות קלות, מהתכרבלות ועד פיהוקים אפילו. אי הבנה נפוצה גורסת כי בכל פעם שחתולים נושכים או נוגסים קלות הם כועסים, מוטרדים או רוגזים על בעליהם, אבל חתולים – בעיקר כאלה הגדלים בבית – נהנים לעתים קרובות לנשוך קלות ובצורה משחקית, וזה מבחינתם אות של אהבה ונינוחות. שפת הגוף של החתולים חשובה ביותר, מאחר שחתולים יכולים לנשוך מתוך פחד או חשש, ולכן אחד הסימנים לכך שהחתול משחק הוא כשהוא מתחכך בכם או טופח בכף ידו ולא רק מכה. אם חתול נוגס קלות בזמן שהוא מפגין אחד מסימני החיבה האלה, אפשר לומר בביטחון שהוא רוצה לשחק:

* הוא מחכך את ראשו בכם. חתולים מחככים את ראשים בדברים כדי לסמן אותם בריח שלהם, אבל הם עושים זאת גם על אנשים ובעלי חיים אחרים כהפגנת חיבה. התבוננו בקבוצה של חתולים שחיים ביחד או במשפחת חתולים, ותראו שהם מתחככים זה בזה בשמחה. הם עושים זאת גם לבעליהם. אם חתוך נושך אתכם קלות ואז מחכך בכם את ראשו, הוא כנראה מחבב אתכם.

* פיהוק. כן, פיהוק עשוי בהחלט להיות סימן לכך שהחתול מחבב אתכם. חתולים אמנם אוהבים מאוד לישון, ודואגים לא להחמיץ שעות שינה, אבל הם מפהקים גם כדי לסמן שהם חשים לידינו בנוח. ממש כמו שסבורים כי אנשים מפהקים בתגובה לפיהוקים של אחרים כסוג של תקשורת, כך גם חתולים מפהקים בנוכחותנו כדי לאותת שהם נינוחים בחברתנו.

נסו להאכיל אותם ואם הם לא אוכלים מגיע לכם להרגיש מיוחדים, כי זה עתה זכיתם באישורו של חתול

* המעדות. חתולים לא באמת מתכוונים להמעיד אותנו, אף שכאשר הם מחככים את ראשיהם ברגלינו תוך שאנו הולכים, אנחנו עלולים ליפול. אבל זאת אינה כוונתם. כשהם מזנקים ישירות אל רגלינו, כמו מטוס תקיפה או טייס קמיקזה, הם מנסים לומר לנו שהם רוצים מזון או שהם רוצים ליטופים. נסו להאכיל אותם ואם הם לא אוכלים מגיע לכם להרגיש מיוחדים, כי זה עתה זכיתם באישורו של חתול.

נערה ישנה עם חתול, פייר אוגוסט רנואר

"נערה ישנה עם חתול" (1880), פייר אוגוסט רנואר, The Clark Art Institute, תצלום: ויקיפדיה

* זקיפת אוזניים. אפשר לדעת הרבה מזוויות האוזניים של החתול. כשהן מכוונות קדימה או מזדקרות ישירות מעלה פירושו שהחתול רגוע אבל חושיו מחודדים, אוזניים מכופפות לצדדים מעידות על מצב רוח תוקפני או מתגונן, אוזניים שפונות הצידה וזקורות מעלה פירושן שהחתול סקרן או במצב רוח משחקי, ואילו אוזניים מתוחות לאחור פירושן שהחתול מפוחד, עצבני או חושש. אוזני החתול מסוגלות לפנות ב-180 מעלות, כך שהם קולטים מידע רב מהסביבה באמצעות שמיעתם המושלמת. לכן הם מסובבים לעתים קרובות את האוזניים ממש כמו פריסקופ של צוללת, כדי ״לראות״ את סביבתם. על פי רוב, כשהאוזניים מושטחות, הדבר מעיד על כך שהחתול איתר בעיה ואינו פשוט מחכה בפסיביות לבעיה העלולה לצוץ.

הודות לתקשורת המפותחת מאוד שחתולים פיתחו, אנחנו מסוגלים להבין אותם טוב בהרבה מכפי שאנו מסוגלים להבין בעלי חיים אחרים, ולכן גם לאהוב אותם בתנאים שלהם וליצור איתם קשרים עמוקים ביותר

כל אלה הן צורות שונות של תקשורת שהחתולים מנסים להשתמש בהן כדי לומר לנו דבר מה, משהו שחשוב מאוד לחתול מסוים ברגע נתון, ולא כדאי להתעלם מכך. חתולים הם יצורים מאוד אינטליגנטים ומודעים, שמסוגלים להבין כשמתעלמים מהם או כשהצרכים והרצונות שלהם אינם מתמלאים. אבל הודות לתקשורת המפותחת מאוד שחתולים פיתחו, אנחנו מסוגלים להבין אותם טוב בהרבה מכפי שאנו מסוגלים להבין בעלי חיים אחרים, ולכן גם לאהוב אותם בתנאים שלהם וליצור איתם קשרים עמוקים ביותר.

חתול

מתבונן, מבין, מתבטא. תצלום: דריה שטובה.

חתולים עשויים להיות תוספת נפלאה לבית, עבור מי שאוהבים ומעריצים אותם, בעלי חיות מחמד כמוני, בתנאי שמכבדים את העצמאות שלהם. חתולים הם יצורים רגשניים ואקספרסיביים ביותר, בעלי מוח מדהים שנועד לפתור בעיות ולחשוב באורח ביקורתי, כזה המסוגל לבייש אפילו את הכלב האהוב. חשוב שנבין את צורת התקשורת וההתנהגות של החתולים שלנו, כדי שנוכל להבין טוב יותר מי הם ומה הם מנסים לומר לנו, כדי שנוכל להיות להם בעלים טובים ממש כפי שהם (הבה נודה) הבעלים הטובים שלנו. חתולים הם יצורים אוהבים ומקסימים, אבל הם גם רגזנים ודעתם מוסחת בקלות, עם זאת, כל התכונות הללו מתאימות באורח מושלם לבעלים שסדר יומם עמוס והם אינם מסוגלים להתאים את עצמם לכלבי בית תלותיים. חתולים יכולים להיות עסוקים בשלהם ותמיד אפשר להשלים איתם זמן איכות מאוחר יותר. חתולים חיים איתנו כבר אלפי שנים, יש מהם עשרות זנים והם נערצים בעולם כולו – כך שיש להניח שהם ימשיכו ללוות אותנו בעתיד הנראה לעין.

ג׳ו דאנקן (Duncan) הוא כותב מקליפורניה. זה האתר שלו.

מערכת "אלכסון" מודה לג'ו דאנקן על הסכמתו לתרגום המאמר לעברית.

תורגם במיוחד לאלכסון על ידי דפנה לוי

תמונה ראשית: הרגשה ביתית. תצלום: דריה שטובה, unsplash.com

Photo by Daria Shatova on Unsplash

מחשבה זו התפרסמה באלכסון ב על־ידי ג'ו דאנקן, Medium.

תגובות פייסבוק

> הוספת תגובה

4 תגובות על בעלי הבית

02
נולי

היה מעניין לקרוא אכן אין כמו חתולים, אגב לגבי תלותיות יש גם חתולים מאד נידים למשל החתולה שלי שהיא כמו דבק (אוף כמה אני אוהבת אותה!)
הכי לא מובן לי אצלה היא יושבת עלי וכשאני רוצה לקום היא ממש מתעצבנת ומיללת כיאלו שאסור לי