חולים בסתר

גם אחרי המגפה העולמית, אנשים נוטים להסתיר מחלה מדבקת כשהם נמצאים בקרבתם של אנשים אחרים
X זמן קריאה משוער: 4 דקות

מספר מפתיע של אנשים מסתירים מחלות מדבקות כדי לא להיעדר מהעבודה או להחמיץ נסיעות או אירועים חברתיים, כך מגלה מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת מישיגן. הממצאים מדווחים בכתב העת Psychological Science. על פני סדרה של מחקרים שבהם השתתפו 4,110 מבוגרים חולים ובריאים, 75% מן המשתתפים אמרו שהם הסתירו מאחרים מחלה מדבקת לפחות פעם אחת או שהם עשויים לעשות כן בעתיד. משתתפים רבים דיווחו שהם טסו במטוסים, יצאו לדייטים ונטלו חלק באינטראקציות חברתיות אחרות בעודם חולים בסתר. גם יותר מ-61% מעובדי הבריאות שהשתתפו במחקר אמרו שהם הסתירו מחלה מדבקת.

החוקרים מצאו הבדל בין האופן שבו אנשים האמינו שהם יפעלו כשהם חולים ובין האופן שבו הם נהגו בפועל

מעניין לציין כי החוקרים מצאו הבדל בין האופן שבו אנשים האמינו שהם יפעלו כשהם חולים ובין האופן שבו הם נהגו בפועל, כך אמר וילסון נ. מרל (Merrell), דוקטורנט ומחבר מוביל במחקר.

"אנשים בריאים חזו שלא סביר שהם יסתירו מחלות מזיקות – אלו שמתפשטות בקלות ויש להן תסמינים חמורים – אך אנשים חולים בפועל דיווחו על רמות גבוהות של הסתרה, ללא קשר למידת הנזק והסיכון שמחלתם היוותה לאחרים", אמר מרל.

במחקר הראשון, מרל ועמיתיו – חבר ה-APS ג'ושוע מ. אקרמן (Ackerman) והדוקטורנט סויון צ'וי (Choi) – גייסו 399 עובדי בריאות מאוניברסיטאות וכן 505 סטודנטים. המשתתפים דיווחו על מספר הימים שבהם הם הרגישו תסמינים של מחלה מדבקת, החל במרץ 2020, כשהחלה מגפת ה-Covid-19 העולמית. לאחר מכן, הם דירגו את התדירות שבה הם הסתירו את התסמינים שלהם מפני אחרים, באו לקמפוס או לעבודה בלי לספר לאחרים שהם מרגישים חולים, או זייפו מבדקי סינון תסמינים מחייבים שהאוניברסיטה דרשה מכל מי שעשה שימוש במתקני הקמפוס.

יותר מ-70% מהמשתתפים דיווחו שהם הסתירו את התסמינים שלהם. רבים מהם אמרו שהם הסתירו את מחלתם כיוון שהיא עמדה בניגוד לתוכניות החברתיות שלהם, בעוד שאחוז קטן מהמשתתפים הזכיר לחץ מצד מדיניות ממסדים (למשל, אי-תשלום על היעדרות מהעבודה). רק חמישה משתתפים דיווחו על כך שהם הסתירו הידבקות ב-Covid-19.

במחקר אחר, החוקרים גייסו 946 משתתפים מקוונים וחילקו אותם באקראי לאחד מתשעה מצבים שבהם הם דמיינו שהם חולים באורח מתון או חולים באורח חמור בעודם בנסיבות חברתיות. בכל מצב, הסיכון להפיץ את המחלה נקבע לנמוך, בינוני או גבוה. (לצורך ביקורת על הסטיגמה המיוחדת שהייתה בשעתו ל-Covid-19, החוקרים ביקשו מהמשתתפים לא לדמיין שהם חולים במחלה הזאת). המשתתפים נטו במיוחד לדמיין את עצמם מסתירים את המחלה שלהם כשחומרת התסמינים הייתה נמוכה, בעוד שהסבירות שהם יסתירו את המחלה הייתה נמוכה ביותר כשהתסמינים היו חמורים והמחלה מדבקת במיוחד.

במחקר אחר, מרל ועמיתיו השתמשו בכלי למחקר מקוון כדי לגייס 900 אנשים – ובהם אחדים שהיו חולים בפועל – וביקשו מהם לדרג את מידת ההדבקה של המחלה האמיתית או המדומיינת שלהם. המשתתפים גם התבקשו לדרג את הסבירות שהם יסתירו מחלה בפגישה היפותטית עם אדם אחר.

בהשוואה למשתתפים בריאים שרק דמיינו שהם חולים, אלו שהיו חולים בפועל נטו יותר להסתיר את מחלתם, ללא קשר למידה שבה היא הייתה מדבקת

התוצאות הראו שבהשוואה למשתתפים בריאים שרק דמיינו שהם חולים, אלו שהיו חולים בפועל נטו יותר להסתיר את מחלתם, ללא קשר למידה שבה היא הייתה מדבקת.

"הדבר מצביע על כך שאנשים חולים ואנשים בריאים מעריכים אחרת את השלכות ההסתרה", אמר מרל, "ואנשים חולים הם פחות רגישים באופן יחסי למידה שבה מחלתם עלולה להיות מידבקת וחמורה עבור אחרים".

יתכן שמשבר הקורונה עיצב את האופן שבו משתתפים במחקרים הללו חשבו על הסתרת מחלה, אמר מרל, והוסיף שמחקר עתידי צריך לבדוק כיצד גורמים אקולוגיים (למשל, מגפות עולמיות) והתקדמות ברפואה כגון חיסונים משפיעים על ההתנהגות של אנשים בהקשר של מחלות. צוות המחקר גם מרחיב את כיוון החקירה הזה למדינות אחרות כדי לחשוף הבדלי תרבותיים בהתנהגויות הקשורות להסתרת מחלה.

פתרונות לבעיה של הסתרת חולי צריכים להסתמך על משהו מעבר לרצון הטוב של האדם הבודד

במבט כולל, הממצאים הם בעלי השלכות משמעותיות לבריאות הציבור, והם מאירים את המניעים והשיקולים שלנו במהלך אינטראקציות חברתיות כשאנו חולים, כך הוסיף מרל.

בסופו של דבר, אנשים נוטים להגיב באורח שלילי לאנשים שחולים במחלה מדבקת ולראות אותם כפחות מושכים וגם להתרחק מהם", הוא אמר. "לכן הגיוני שננקוט צעדים כדי להסתיר את מחלתנו במצבים חברתיים. הדבר מצביע על כך שפתרונות לבעיה של הסתרת חולי צריכים להסתמך על משהו מעבר לרצון הטוב של האדם הבודד".

מקור
Merrell, W. N., Choi, S., & Ackerman, J. M. (2024). When and why people conceal infectious disease. Psychological Science, 0(0).  https://doi.org/10.1177/09567976231221990

המאמר פורסם במקור בכתב העת Observer של ה-Association for Psychological Science. כל הזכויות שמורות לאלכסון.

תורגם במיוחד לאלכסון על ידי אדם הררי

תמונה ראשית: אנחנו סתם כאן, מחייכים, לא קשורים לשום מחלה.... תצלום: אמג'ד רדואן, unsplash.com

Photo by amjd rdwan on Unsplash

מחשבה זו התפרסמה באלכסון ב על־ידי APS Observer.

תגובות פייסבוק