תפריט עולמי

בחירות ברחבי העולם, שבהן מאות מיליונים בני אדם יצביעו ויבחרו מנהיגים, הן גם הזדמנות לבחון את השיטה ולחשוב על אלטרנטיבה
X זמן קריאה משוער: 6 דקות

שנת 2024 עתידה להיות השנה שבה מספר המצביעים בבחירות בעולם יהיה הגבוה ביותר אי-פעם. כ-4.2 מיליארד בני-אדם, יותר ממחצית המין האנושי, חיים ב-76 מדינות שאמורות לקיים בחירות.

האם הדמוקרטיה יכולה לעמוד בכך?

השאלה עלולה להישמע צינית. אך במאה ה-21, רעיונות רומנטיים על דמוקרטיה גוועים לנגד עינינו. הדו"חות העולמיים האחרונים מראים שהדמוקרטיה מתכווצת בכל רחבי העולם. סקרים מצביעים על אכזבה רחבה מהדמוקרטיה, בעיקר בקרב צעירים.

בהקשר הזה, נדיר שבחירות יסייעו בחידוש האמון בדמוקרטיה. בחירות מניבות פחות מדי שינוי חיובי, והדבר מעורר תסכול. הן גם משמשות בידי שליטים סמכותניים כדי לבצר את כוחם. בחירות מפלגות חברות ומעודדות אלימות. ובחירות גם עלולות לגרום לדמוקרטיות להיות פגיעות להתקפה מהחוץ. עניין זה ניכר במיוחד בטאיוואן, שם אמורות להתקיים בחירות לאומיות כבר בתחילת 2024.

כשביקרתי לאחרונה בטאיוואן, וינסנט צ'או (Chao), איש מפלגת השלטון, המפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית (DPP), אמר לי שהבחירות הן כשלעצמן בבחינת צעד של ביטחון לאומי מול סין, שנשבעה להשיב את האי לשליטתה, אפילו בכוח אם יהיה בכך צורך מבחינתה. "הדמוקרטיה היא ההגנה הטובה ביותר שלנו", אמר צ'או.

אך הדמוקרטיה גם גורמת לטאיוואן להיות פגיעה. הממשלה הסינית ומקורביה מנצלות את הפוליטיקה הפתוחה של האי כדי להפיץ מידע כוזב ולזרוע ספקות ביחס לדמוקרטיה עצמה. פעולות סיניות שנועדו להשפיע על המציאות מגיעות לכל שכונה; רבים מהמשגיחים המקומיים של טאיוואן, אחראים שכונתיים שנבחרים בבחירות – קיבלו סייעו כספי מסין, בעיקר באמצעות נסיעות חינם לסין עצמה.

למרות זאת, הבחירות בטאיוואן חופשיות יותר והוגנות יותר בהשוואה לרוב תהליכי הבחירות במקומות אחרים. הבחירות הראשונות של שנת 2024, בבנגלדש, בסך הכול יבצרו את השלטון הקיים; מפלגת האופוזיציה העיקרית מסרבת להשתתף בבחירות בטענה שחבריה מאוימים. הבחירות בפקיסטן, ב-8 בפברואר, כנראה יתרמו רק לסכסוך המערב את הפוליטיקאי הפופולרי ביותר במדינה, ראש הממשלה לשעבר אמראן ח'אן, ואת אנשי הצבא רבי העוצמה.

ב-14 בפברואר, אינדונזיה תקיים את הבחירות הגדולות ביותר בעולם המתקיימות ביום אחד, שבהן יותר מרבע מיליון מועמדים מתחרים על 20 אלף תפקידים בכל הרמות הפוליטיות. נשיא המדינה, ג'וקו וידודו (Widodo), שהקדנציה שלו הסתיימה, לאחר שהחליש את הדמוקרטיה המקומית ולאחר פעולתה של ועדה לאומית נגד שחיתות, משתמש בכוחה של המדינה כדי לתמוך ביורש שיבוא במקומו, פראבובו סוביאנטו (Subianto), אדם שבעברו הפרות של זכויות אדם.

ב-17 במרץ, העולם יראה דוגמה מובהקת להבדל האדיר בין בחירות ובין דמוקרטיה ממשית. ביום הזה, הן רוסיה והן אוקראינה אמורות לקיים בחירות

ב-17 במרץ, העולם יראה דוגמה מובהקת להבדל האדיר בין בחירות ובין דמוקרטיה ממשית. ביום הזה, הן רוסיה והן אוקראינה אמורות לקיים בחירות. אלא שסביר שרק ההצבעה הלא חופשית והלא הגונה ברוסיה תוכל להתקיים. הבחירות הדמוקרטיות של אוקראינה, לעומת זאת, עלולות להידחות כדי להגן על המצביעים שעלולים להיהרג על ידי פצצות רוסיות בדרכם לקלפי.

באביב, בחירות במקומות קריטיים בעולם עשויות לגלות לנו אם אופוזיציות מסוגלות לבלום הידרדרות של דמוקרטיות. באיראן, אנשי הדת פוסלים אלפי מועמדים בבחירות לפרלמנט, שיתקיימו ב-1 במרץ.

הבחירות הכלליות בדרום אפריקה, שעשויות להתקיים כבר בחודש מאי, עשויות לאפשר לברית של האופוזיציה ליטול את השלטון מידי המפלגה ששולטת בדרום אפריקה מאז סיום האפרטהייד לפני שלושים שנה. אלא שחילופי שלטון הם עניין רווי סיכונים. האם קואליציה של האופוזיציה תשפר את הדמוקרטיה, תשים קץ לשחיתות ותציל שירותים ציבוריים רעועים כמו שירותי החשמל והמים במדינה? או שמא האופוזיציה עצמה תמשול באורח סמכותני יותר?

סמכותנות גוברת היא גם הרקע לבחירות הנרחבות ביותר בעולם, תהליך ההצבעה בהודו הנמשך חודש ימים באפריל ובמאי. ראש הממשלה נרנדרה מודי, שהוא לאומן הינדי, הוא המועמד הברור לזכות בקדנציה שלישית בת חמש שנים

סמכותנות גוברת היא גם הרקע לבחירות הנרחבות ביותר בעולם, תהליך ההצבעה בהודו הנמשך חודש ימים באפריל ובמאי. ראש הממשלה נרנדרה מודי, שהוא לאומן הינדי, הוא המועמד הברור לזכות בקדנציה שלישית בת חמש שנים. אלא שההתנהגות הסמכותנית הגוברת והולכת שלו כוללת הגבלת כוחם של אזורים, הענשה של מבקרים ועיתונאים, וכן דיכוי צבאי ודיגיטלי בחבל קשמיר.

הבחירות השניות בגודלן יתרחשו באיחוד האירופי, שם כ-400 מיליון מצביעים ב-27 מדינות יבחרו ביוני את הפרלמנט האירופי. אך מפלגות ימין קיצוני המתנגדות להגירה והמגלות עוינות לדמוקרטיה עצמה ככל הנראה יגבירו את כוחן באורח משמעותי.

במדינות רבות העורכות בחירות השנה, יש שאלות רציניות בכל הנוגע לניהול ההצבעה וספירת הקולות. השאלות הללו בולטות במיוחד במקסיקו, שם הנשיא אנדרס מנואל לופס אוברדור (López Obrador) ומפלגת השלטון שלו, "מורנה" (Morena), נטלו מהמכון הלאומי לבחירות (INE) הרבה מכוח האדם המקומי ומהמימון הדרושים להבטחת היושר וההגינות של ההצבעה הלאומית שתתקיים ב-2 ביוני.

עונת הסתיו כוללת בחירות בשתי מדינות גדולות שבהן הצבעות קודמות לוו בהתקפות על מוקד השלטון עצמו. ברזיל עורכת בחירות עירוניות בכל רחבי המדינה בחודש אוקטובר, ההצבעה הראשונה מאז שתומכי הנשיא בולסונרו ניסו להפוך את התבוסה שלו ב-2022.

ואז יגיעו תורן של הבחירות לנשיאות בארצות הברית, בחודש נובמבר. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ עדיין טוען, בניגוד לאמת, שהוא זכה בבחירות 2020 ואף אומר שהוא יעניק חנינה נשיאותית לרבים ממי שהורשעו בפשעים פדרליים בהתקוממות שאירעה ב-2021. ואף על פי כן, הוא מוביל בסקרים, ומבטיח להעמיד לדין יריבים ולהביא איתו "דיקטטורה" (כך לדבריו*) אם הוא יזכה מחדש בנשיאות רבת העוצמה ביותר בעולם.

עד סוף השנה, יתכן שתושבי כדור הארץ ירגישו שהם חוו תהליך גלובלי אחד ארוך של בחירות. לאחר שהם יראו את כל הכיעור של דמוקרטיה אלקטורלית, יתכן שהם יתחילו לתהות אם יש דרך טובה יותר

עד סוף השנה, יתכן שתושבי כדור הארץ ירגישו שהם חוו תהליך גלובלי אחד ארוך של בחירות. לאחר שהם יראו את כל הכיעור של דמוקרטיה אלקטורלית, יתכן שהם יתחילו לתהות אם יש דרך טובה יותר.

אם הם אכן יתהו על כך, יתכן שהם יבחנו את התנועה העולמית הגדלה והולכת המבקש להקים מועצות שלטון המורכבות מאנשים מן השורה, שייבחרו בהגרלה, וזאת כחלופות לגופים המורכבים מבעלי תפקידים שנבחרים בהצבעה, כפי שאנו מכירים כיום.

ויתכן שאנשים יתחילו לחשוב מחדש על מדינת הלאום עצמה. נראה כי מדינות לאום הן בעת ובעונה אחת קטנות מכדי להתמודד עם האתגרים ברמת כוכב הלכת כולו כמו השינויים באקלים, מגפות עולמיות ומלחמות, אך גם גדולות מכדי לתת מענה לצרכים של קהילות מקומיות.

כשאנשים כה רבים, ובעיקר הצעירים שבהם, מאבדים אמון בממשלה ובבחירות, שנת 2024 עשויה להביא להתעניינות רבה יותר בכלים דמוקרטיים חדשים, שעשויים לאפשר לאזרחים להיטיב לשלוט בקהילות המקומיות וגם להתמודד עם אתגרים גלובליים.

ג'ו מת'יוס (Matthews) הוא העורך לענייני דמוקרטיה ובעל טור על קליפורניה ב-Zócalo Public Square וכן מייסדו של פרסום גלובלי בשם Democracy Local.Published in Alaxon by special permission from Zócalo Public Squareתורגם במיוחד ל"אלכסון" על ידי אדם הררי

תמונה ראשית: בחירות בבנגלדש: דמוקרטיה, בערך, אבל מה צפוי לילד? תצלום: Commonwealth Secretariat

מחשבה זו התפרסמה באלכסון ב על־ידי ג'ו מת'יוס, Zócalo.

תגובות פייסבוק